• Lies

Voor een zelfstandige is werk een heel belangrijke factor maar ook de grootste valkuil in het leven!

Stressoren bij ondernemers: Werken als zelfstandig ondernemer lijkt mooi: Geen mensen die op je vingers kijken, je eigen tijd indelen en zelf bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch hebben ondernemers niet minder stress dan mensen die in dienstverband werken.


Altijd bereikbaar zijn

Je werkt voor jezelf, alleen, dat wil vaak zeggen dat jij de enige bent die je werktelefoon aan kan nemen. Je wilt geen enkel telefoontje van klanten missen, dus heb je hem altijd aanstaan. Hierdoor ben je altijd en overal bereikbaar. Dat is fijn, zo pak je alle nieuwe klanten en ben je er altijd voor reeds bestaande klanten. Dat je telefoon altijd maar afgaat, wordt door je partner, kinderen, vrienden en bekenden niet gewaardeerd.

Hoewel je voor je klanten altijd bereikbaar bent, ben je dat niet voor hen. Het is zelfs zo dat je door al die telefoongesprekken, die even tussendoor moeten, razendsnel afgeleid bent en niet kunt focussen. Dit levert je strijd met je tijd op en dat is erg onprettig.

Kon je jezelf maar in tweeën splitsen, dan kon je er altijd voor je klanten zijn en er ook volop zijn voor je gezin, maar dat gaat nu eenmaal niet en dat levert je stress. Je kunt helaas maar aan één ding tegelijk denken en daarop focussen. Dit vraagt om moedige keuzes.


Een overvolle mailbox

Niet alleen je telefoon staat roodgloeiend, ook je mailbox staat altijd vol met nieuwe mailtjes met vragen die ‘direct’ moeten worden beantwoord en opdrachten die nú moeten worden uitgevoerd. Je hebt er moeite mee om prioriteiten te stellen; alles is belangrijk en wil je zo snel mogelijk doen, maar dat gaat niet.

Je probeert zo snel mogelijk alles tegelijk te lezen en uit te voeren, wat eigenlijk niet kan, omdat er ook nog andere dingen zijn die gedaan moeten worden en dan weer blijven liggen. Kortom, er ontstaat stress.


Alles zelf willen doen

Veel zelfstandigen werken erg solistisch, onafhankelijk van anderen. Dat vind je prettig. Zo hoef je weinig te overleggen met anderen; kun je lekker je eigen plan trekken. Het succes van je onderneming wordt bepaald door je inzet en betrokkenheid. Een ander voelt of ziet dit anders en gaat er minder ‘vol’ voor. Werk uitbesteden aan anderen is dan best een hele grote stap.

Dingen zelf doen vind je fijn, maar eigenlijk is het werk je veel te veel en is het niet te doen voor een persoon. Het lukt wel, maar dan moet je heel hard en heel veel werken; eigenlijk te veel. De vraag is of je dan wel bezig bent met je corebusiness, of dat je je teveel bezig houdt met datgene wat een ander veel beter/ sneller kan. Het voordeel van zaken uitbesteden, is dat jij je bezig kunt houden met je vakgebied!

Ondernemers die alles willen doen en kunnen, worden al snel een allrounder. Oftewel: nergens ècht goed in. Meer hierover: Durven kiezen als ondernemer

Aarzelen om keuzes te maken (twijfelen)

Wat voor werk je ook doet, je moet keuzes maken. Dat geldt voor een zelfstandig ondernemer nog meer dan voor iemand die in dienstverband werkt. Wat ga je precies aanbieden aan klanten? Hoe haal jij je klanten binnen? Wat is je tarief?

Allemaal vragen waar je als ondernemer mee te maken krijgt en overal moet je zelf een keuze in maken. Je hebt weinigen om mee te overleggen en dat is soms best lastig. Blijven hangen en aarzelen levert veel stress op. Vaak is een minder handige keuze dan nog beter dan geen keuze.


Te veel werken

Vrijheid is de vaak de belangrijkste reden, waarom ondernemers ervoor gekozen hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan. Nu je voor jezelf werkt, kun je zelf je tijd indelen. Je kunt werken waar, wanneer en hoeveel jij wilt. Dat dacht je. De realiteit is anders. Doordat er altijd werk op je ligt te wachten, kies je er op elk moment dat je even niks anders te doen hebt voor om te gaan werken.

Werktijd levert je immers geld. De kan bestaat zo dat je in je privéleven alleen nog maar de noodzakelijke dingen doet: slapen, eten, koken en af en toe een beetje schoonmaken. Alle andere tijd ben je bezig met je werk. Waar is je vrije tijd gebleven? Die is opgeslokt door je werk. Weg vrijheid.

Stressoren bij ondernemers: Veel stressfactoren van ondernemers ontstaat doordat ze dag en nacht bezig zijn met het bedrijf
Uitstelgedrag

Je bepaalt als zelfstandige zelf wanneer je iets doet. Dat is fijn, maar kan ook een grote valkuil zijn, want wanneer is voor jou het juiste moment om te werken? Er is altijd wel iets anders te verzinnen dat belangrijker is dan werken. Het kan ook zijn dat je je agenda juist volstopt met alles wat juist niet belangrijk is. De grote, belangrijke zaken schuif je voor je uit. Dat komt wel.

In meer of mindere mate herkent iedere zelfstandige dit wel. Stressoren bij ondernemers ontstaan dus regelmatig door het uitstelgedrag. Moeten we als ondernemer soms ook niet een beetje geprikkeld worden? Dit is niet erg, totdat het leidt tot een propvolle agenda waarin een zelfstandige geen prioriteiten stelt.


Perfectionisme

Het voelt goed dat je een eigen bedrijf bent begonnen, maar je vindt het lastig om de juiste keuzes te maken. Niks lijkt goed genoeg voor jou. Welke naam is het meest geschikt voor je bedrijf? Hoe komt je logo eruit te zien? Wat is jouw ideale visitekaartje? Je blijft er maar over wikken en wegen en vindt het eigenlijk allemaal niet goed genoeg en blijft eraan sleutelen.

De opdrachten die je al binnen hebt gehaald, wil je zo goed mogelijk uitvoeren. Je neemt er de tijd voor, maar telkens als je denkt dat je klaar bent en het nog eens bekijkt, dan vind je weer dat het beter kan. Je wordt soms doodmoe van jezelf en van al dat harde werken. Het moet perfect, maar dat lijkt bijna niet te bestaan. Je weet dat goed ook goed genoeg is, maar kunt je perfectionisme niet loslaten en dat levert jou stress.

Stressoren bij ondernemers ontstaan dus ook vaak door perfectionisme. Zeker wanneer je bij je klanten bekend staat om je perfectionistische stijl, is het lastig om dat terug te draaien.


Te veel zelf willen doen/ niets willen uitbesteden

Veel ondernemers hebben er een handje van: Te veel zelf willen doen. De gedachte is: ‘als ik het zelf doe, is het tenminste goed’. Het tegendeel is waar. Als ondernemer kun je gewoon niet alles goed doen. Blijf bij je corebusiness als ondernemer. Ga niet lopen te klooien met marketing, websites, de kerstboom optuigen, etc., wanneer je dit niet zelf kunt, of wanneer een ander dit veel beter kan.

Door specialist te zijn (en te blijven) ben je vele malen effectiever in je werk. Bovendien is het nog veel leuker ook. Stressoren bij ondernemers komen dus ook doordat ondernemers zich wensen te bemoeien met van alles wat niet hun kerntaak is.Herken je jezelf hierin?
Wil je de keuze maken om zaken uit te besteden, twijfel niet langer en neem contact op!
Stap voor stap, uithanden geven wat jij zelf wil en waar jij jezelf goed bij voelt dat is ons doel!


8 weergaven0 opmerkingen